Het Westfriesgasthuis en gezond lokaal eten!

Topkok Ron Blaauw helpt Hoorns ziekenhuis op weg met ’vers uit de regio’ Door Ed Dekker – 23-10-2014, met dank aan het Hoorns Dagblad.
HOORN – (H)eerlijk eten van hier. Onder dit motto werkt topkok Ron Blaauw mee aan beter ziekenhuisvoedsel. Blaauw helpt de koks van het Hoornse Westfriesgasthuis met het bereiden van ’lekkers vers uit de regio’.

Het project om patiënten voortaan ’gezonde maaltijden met ingrediënten uit voornamelijk Noord-Holland’ te serveren, is donderdag officieel van start gegaan.

Hoe lekker en voedzaam ziekenhuiseten kan zijn, kon bestuursvoorzitter Arno Timmermans donderdag zelf proeven in zijn eigen Westfriesgasthuis. ,,En gezond’’, zei hij, genietend van gestoofde rundernek en koolrabi met wortelsalie.

Leuk om te koken
Kabeljauwfilet van de Helderse visafslag, witlof uit Nibbixwoud, winterpeen uit Sint Maarten, zuurkool uit Langedijk, spinazie uit Lutjebroek. Patiënten in het Hoornse ziekenhuis worden voortaan getrakteerd op warme maaltijden met ingrediënten uit zoveel mogelijk
Noord-Holland.

Voor de koks in het WFG is het weer leuk om kok te zijn. Geen gedoe langer met kant en klaar geleverde maaltijden van onbekende komaf en een heteluchtoven, maar weer ‘echt eten’ bereiden, tweehonderd maaltijden per dag. ,,Ook patiënten willen niet meer worden bedonderd en beduveld. Eerlijk en heerlijk, dat staat nu voorop’’, zei topkok Ron Blaauw
donderdag bij de start van het project ‘(h)eerlijk van hier’.

Uit de regio
Met het project werkt het Westfriesgasthuis samen met Greenport Noord-Holland Noord, Handelshuis Atlantis te Den Helder (groothandel ‘(h)eerlijke waar’) en Stichting Diverzio (helpt instellingen met duurzaam eten en drinken). Atlantis is de jonge Noord-Hollandse
groothandel voor (h)eerlijke waar.

Timmermans wees op het belang van betere voeding in het ziekenhuis: ,,Patiënten herstellen sneller. En we halen de regio dichter naar ons toe.’’ Landbouwgedeputeerde en voorzitter van Greenport Noord-Holland Noord Jaap Bond sprak enthousiast over pioniers. ,,Dit project gaat ook voedselverspilling tegen. Als het voedsel goed is, wordt er 40 procent minder weggegooid.’’

De maaltijden volgen de seizoenen. De koks en diëtisten van het WFG hebben de menu’s ontwikkeld samen met Ron Blaauw. De topkok hoopt dat andere ziekenhuizen het Hoornse voorbeeld volgen.
FOTO HENK DE WEERD