Producten uit de streek op het Clusius College in Alkmaar

Eerlijk, heerlijk en lokaal                            
Friszoete Jonagold appels van boer Jonk, biologische yoghurt van zorgboerderij de Dijkgatshoeve, komkommers van boer Piet en een knolselderijburger van boer Ted. De leerlingen van het Clusius College in Alkmaar kunnen vanaf nu genieten van verse producten uit de buurt. Onderwijscateraar Markies Catering biedt daar namelijk streekproducten aan in de schoolkantine.

Wat je van dichtbij haalt is lekkerder 
Het Clusius college hecht veel waarde aan duurzaamheid en wilde de overtuiging ‘Wat je van dichtbij haalt is eerlijk en lekker’ integreren in de schoolkantine. Om deze reden is Markies Catering een samenwerking aangegaan met het Handelshuis Atlantis, groothandel in (H)Eerlijk(e) Waar. Zij zorgen ervoor dat de streekproducten bij Markies Catering geleverd worden. Zo worden topproducten van lokale leveranciers gecombineerd tot gezonde en gevarieerde gerechten. 

Duurzaam 
Naast een gezonde schoolkantine wordt zo ook een duurzame kantine gecreëerd. Denise Damen, managers operations bij Markies Catering: “Duurzame relaties aangaan met mensen is een groot goed voor ons. Lokaal cateren sluit daar goed op aan. Door te werken met producten uit de buurt wordt minder voedsel verspild in onze keuken en dragen we bij aan de lokale economie. Denk ook aan besparing op (onnodige) transportkilometers. Daarnaast is deze samenwerking uniek, lokale producten zie je nog niet veel in schoolkantines. We gaan zelfs een Tour de boer organiseren waarbij we met leerlingen langs de lokale boeren gaan. Zo zien ze waar de producten vandaan komen. Leerlingen en duurzame inkoop staan in dit project centraal.” 

Co-creatie met leerlingen 
Samenwerking is voor zowel Markies Catering als het Clusius College in Alkmaar essentieel. Naast de samenwerking met de lokale partijen worden ook de leerlingen zoveel mogelijk betrokken in de schoolkantine. Ineke Huiberts, van het Clusius College Alkmaar: “Het meewerken van onze leerlingen in de schoolkantine heeft meerdere doelen. Leerlingen werken aan verschillende competenties zoals samenwerken en presenteren. Dit hebben zij nodig voor het behalen van hun diploma maar ook in hun verdere loopbaan. Daarnaast worden zij bewust gemaakt van de verschillende werkzaamheden in een keuken. Naast het bereiden van de producten is het belangrijk dat leerlingen zich bewust zijn van de herkomst van de producten en van wat ze nou eigenlijk eten.”