’Streekmenu vergroot de trek’

Vlees, vis, groenten, fruit en zuivel uit eigen regio op tafel bij ouderen
Bron: Noordhollands Dagblad.
Den Helder - Wat van ver komt is lekker, luidt het spreekwoord. Maar de voorvaderen die dat bedachten, zaten er toch een beetje naast, oordelen Mike Venekamp en Maarten van Dijk. Zij zijn samen de motor achter ’donderdag streekmenu’ in de dertien locaties van zorgorganisatie Omring die een centrale keuken hebben. Zoals verpleeghuis Den Koogh in Den Helder en zorgcentrum Buitenveld in Julianadorp.
Zoals de naam al doet vermoeden, komt op die donderdagen de oogst uit de eigen provincie op tafel. Suddervlees van Texels rund bijvoorbeeld en rode kool met appeltjes uit de streek, aardappelen van eigen bodem en kwark van zorgboerderij Dijkgatshoeve in Wieringerwerf.
Doel nummer één: het vergroten van de trek bij de bewoners. Want een oudere die goed eet,
bewaakt zijn of haar gezondheid.

Proef

Dat de lokale oogst de eetlust bevordert, is gebleken uit de proef die vorig jaar op vier locaties werd gehouden, onder meer in Den Helder, zegt Van Dijk, servicemanager bij Omring. De smaken van de verse waar werden gewaardeerd, zo blijkt ook uit een enquête van Wageningen Universiteit. „En het brengt aan tafel het gesprek op gang. Als er Texels vlees op tafel komt, gaan mensen praten over Texel. Ze zijn er trots op dat ze iets eten uit eigen gebied, het doet iets
met de geest.” Precies wat Handelshuis Atlantis, waar Venekamp aan het roer staat, graag ziet. Het in Den Helder gevestigde bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het verhandelen van
regionale producten. Met een visie: minder kilometers maken om voedingsmiddelen te transporteren en de lokale economie versterken, bijvoorbeeld. Een kijk op duurzaamheid
waar Omring ook wel voor te porren is. „We hebben al duurzaamheidsmaatregelen voor
het afval, we wilden nu ook graag naar het eten kijken”, zegt Van Dijk. Bijkomend duurzaamheidspuntje is dat er minder eten wordt weggegooid als de bordjes leeg gaan. „De voedselverspilling in de zorg is schrikbarend. Dertig tot vijftig procent wordt weggegooid.” De veelal biologische, pure streekproducten zijn wat duurder, maar omdat ze rijk zijn aan voedingsstoffen wordt dat op den duur terugverdiend doordat er minder aanvullende vitaminedrankjes en dergelijke nodig zijn, schat Van Dijk in.

Hollandse pot

Vooralsnog staat eens in de veertien dagen het streekmenu op tafel, waarbij er kan worden gekozen uit twee varianten. Het zijn vooral menu’s zoals ouderen die graag zien: „Hollandse pot. Die is en blijft favoriet.” En dan Hollandse pot met ’gewone’ groentes. Omring probeerde het eerder met vergeten groenten, maar de ouderen vonden duidelijk dat die niet voor niets vergeten waren. Pastinaak en dergelijke gingen er echt niet in. Toch zijn de tachtigplussers best te
porren voor iets nieuws. De vegetarische lasagne met Egmondse geitenkaas scoorde in de proefperiode goed. „Tenminste, sinds we het ’vegetarisch’ ervoor weg lieten. Niemand mist het vlees, maar als je zegt dat het er niet in zit, missen ze het wel en vinden ze het niets.” Als het streekmenu een succes blijft, wordt het volgend jaar - als het contract met de huidige hoofdleverancier afloopt - waarschijnlijk uitgebreid. In de restaurants kan ook door buurtbewoners en familie worden gegeten. Dat samen tafelen vergroot de sociale contacten.