Zeekoolbloemknoppen!

De unieke groenten van Texel, ZEEKOOL-BLOEMKNOPPEN  
Naast de al bekende zeekoolstengels en zeekoolspruiten (-scheuten) zijn nu de eerste zeekoolbloemknoppen geoogst. Sterrenrestaurant Bij Jef in Den Hoorn op Texel was het eerste restaurant dat met dit nieuwe product aan de slag is gegaan. Vol lof over de kwaliteit van deze zilte groente 
vindt het nu zijn weg naar vele andere Noord-Hollandse restaurants…

Weetjes; 
Zeekool Crambe maritima 

Herkomst 
Zeekool komt in drie verschillende gebieden in Europa voor; van oudsher in het Zwarte-Zeegebied, langs de Britse kusten, in Noordwest-Frankrijk en in het Oostzeegebied, en sinds een jaar of vijftig ook in Nederland. Het waren de Engelsen die het gebruik als groente ontwikkelden. 

Gebuik 
Degebleekte scheuten van zeekool worden meestal gekookt gegeten. De smaak is tussen bloemkool en asperge in. Zeekool kan ook rauw in salades gebruikt worden. 
  
Plantkundige kenmerken 
Zeekool is winterhard. Het is een blauwgroene vlezige plant. De bladeren lijken op koolbladeren, maar hebben langere stelen. De witte bloemtrossen staan in sterk vertakte pluimen