Overheid en zorgverzekeraars: versterk initiatieven voor gezonde voeding en positieve gezondheid

Nederland wil over 10 jaar wereldwijd koploper zijn in gezonde en duurzame voeding. Hiervoor is een integrale en intensieve aanpak nodig met sturing vanuit overheden en zorgverzekeraars. Samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties bevorderen zij een gezonde en duurzame levensstijl: meer groente en fruit en plantaardige eiwitproducten van telers uit de buurt en meer bewegen in het groen. Dat houdt Nederland energiek en vitaal, reduceert de zorgkosten en is goed voor het milieu.

In onze economie wordt nu teveel verdient aan een ongezonde levensstijl en teveel ingezet op het behandelen van ziekten. Dat kan anders. Door gezondheid een centralere rol te geven in economie, samenleving en zorg. Met een integrale en intensieve aanpak gericht op het stimuleren van gezond eten, meer bewegen, kinderen een gezond en duurzaam eetpatroon aan te leren en in zorginstellingen en probleemwijken gericht te investeren in positieve gezondheid.  

Op 8 maart hebben 18 organisaties een manifest aangeboden aan Staatssecretarissen Martin van Rijn en Martijn van Dam. Het stimuleren van een gezonde en duurzame levensstijl moet volgens deze 18 organisaties prioriteit worden voor het huidige en nieuwe kabinet. Daarvoor zijn de volgende maatregelen nodig:  

Structureel ondersteunen van positieve initiatieven rond voeding met een programma gericht op Zelf Gezond en Duurzaam Eten en Bewegen in Wijken en Zorginstellingen; Instellen van een Minister van Voedsel & Gezondheid die op alle beleidsterreinen integraal en daadkrachtig een gezonde levensstijl bevordert; Investeren in promoten gezonde voeding: meer groente en fruit uit de streek, meer plantaardige eiwitten en minder vlees en ongezonde producten; Burgers stimuleren actief bezig te zijn, liefst buiten in het groen en met de natuur, ook zorgbehoevenden; In 2020 10 procent van het zorgbudget besteden aan het bevorderen van een gezonde levensstijl: positieve gezondheid en structurele investeringen bij zorginstellingen gericht op gezond eten en bewegen in het groen; Het financieren van onderzoek op het gebied van preventie, complementaire zorg, voedsel als medicijn, kwaliteitsproducten en natuur-inclusieve landbouw, groen in de stad, landschapsherstel en positieve gezondheid.  

Meer informatie: manifest gezond eten gezond bewegen gezond zijn